Конституционният съд на Полша заяви, че наказанията, наложени от върховния съд на

...
Конституционният съд на Полша заяви, че наказанията, наложени от върховния съд на
Коментари Харесай

Полша: Санкциите на ЕС са противоконституционни

Конституционният съд на Полша заяви, че наказванията, наложени от висшия съд на Европейския съюз (преди да се произнесе окончателно) - така наречен краткотрайни ограничения, не са съвместими с полската конституция. Става въпрос за глобите против Варшава във връзка със спазването на върховенството на правото.

Решението идва, откакто националистическата партия " Право и правдивост " (PiS), която е въвлечена в голям брой спорове с Брюксел, откогато пристигна на власт през 2015 година, загуби болшинството си в Народното събрание на изборите на 15 октомври.

Алианс от проевропейски партии ще сформира държавно управление отпред с Доналд Туск, като поръчката е, че ще усъвършенства връзките си с блока.

Полша трябваше да заплати стотици милиони евро под формата на санкции по две каузи, по които Съдът на Европейския съюз наложи краткотрайни ограничения - едното във връзка със разногласието с Чехия за въглищната мина Туров, а другото - за дисциплинарната камара за съдии.

Отхвърлян от критиците като политизиран орган, Конституционният съд във Варшава към този момент провокира рецесия в Европейския съюз през 2021 година, като постанови, че елементи от договорите на блока са несъвместими с полската конституция, напомня " Ройтерс ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР